Centrum voor bewustwording en persoonlijke ontplooiing

Ruimte om ten volle te zijn

Samana ‘Samen beleven’ – Dansen als medicijn

Open beweegsessies voor mensen met een chronische aandoening

Leer onze nieuwe Samana-werking kennen!

Mensen met een chronische aandoening worden vaak herleid tot hun ziekte. Sterktes en krachten van mensen worden hierbij soms uit het oog verloren. Dat is jammer, want het is zo belangrijk om alert te zijn voor elk aspect van mens-zijn! Leni Reyniers, educatief medewerker bij Samana, bevestigt dit: Samana heeft niet voor niets als slogan “Samen mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers in hun kracht zetten.”

Sinds maart 2024 is er een tweede Samana- kern gestart in Don Bosco Buizingen, met als naam Samana ‘samen beleven’! De Samana-kern Don Bosco Buizingen – die zich richt op ziekenbezoeken – blijft daarnaast ook gewoon functioneren. De nieuwe kern richt zich voornamelijk op het aanbieden van activiteiten, en zet in op beleving en beweging.

Ook als je gezondheid niet mee zit, kan je nieuwe ervaringen opdoen. Onze activiteiten bieden je zelfontplooiing, leren je omgaan met de hoogtes en laagtes van het leven, zorgen voor sociaal contact,…Kortom: de verbinding met jezelf en anderen wordt erdoor versterkt!

Wil je op de hoogte blijven?

Ben je benieuwd om ons beter te leren kennen? Contacteer ons gerust! We zoeken deelnemers én vrijwilligers die de werking mee willen ondersteunen! Contacteer hiervoor Nadia Denayer – 0472/46.75.44 – nadia@rzijn.be of Leni Reyniers – 0475/82.71.34 – leni.reyniers@samana.be

Meer info over de sessies ‘dansen als medicijn’ vind je hieronder.

© Fred Debrock

Dansen als medicijn

Doorheen deze dans-en beweegsessies leggen we de focus op de mogelijkheden die je als persoon hebt om in beweging te komen. Je bent als persoon veel meer dan je ziekte. We geven lijf en leden de aandacht die ze verdienen. We luisteren naar wat ons lichaam ons vertelt, en drukken onszelf – vaak zonder woorden – uit. We leren opnieuw te vertrouwen op de wijsheid van ons lichaam. Gegarandeerd keer je ontspannen terug huiswaarts. De sessies zijn toegankelijk voor mensen met een chronische aandoening. Ook de partner en/of mantelzorger kan deelnemen, maar dat is geen must. De sessies vinden plaats in kleine groepen, onder begeleiding van dans-en bewegingstherapeute Nadia Denayer ism Samana.

Positieve impact van bewegen

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat bewegen en dansen een positief effect heeft op de gezondheid. Niet alleen je lichaam, maar ook je hart en ziel worden er blij van. Bewegen en dansen in groep werkt heel verbindend, je kan je ervaringen met elkaar delen. En het hoeft er niet serieus aan toe te gaan, een vleugje humor werkt ook verbindend! We kunnen met zekerheid stellen: dansen is een medicijn. Je wordt er vitaler, krachtiger en gelukkiger van!

© Fred Debrock
© Nathalie Debaes

Wie ben ik?

Mijn naam is Nadia Denayer. Voor mezelf is dansen ook een medicijn. Al van kinds af aan dans ik graag. Het helpt me diep in verbinding met mezelf te komen. Tegelijkertijd leidt het ook af van zorgen. Als ik dans, voel ik me heel krachtig. Voor mij is je welbevinden het allerbelangrijkst. Tijdens de sessies ben je welkom met al je mogelijkheden en beperkingen. Mijn ervaring in het dansen met palliatieve patiënten leerde me dat dans en beweging zingeving kan geven en de kans biedt om verlies van eigenwaarde terug te vinden.

Ervaringen

De sessie geeft positieve deugddoende energie en maakt tegelijk rustig. Het mag zijn. Weet niet goed hoe ik het kan uitleggen alsof je meer in contact komt met je kern, je zijn.
Deelnemer
Soms kwam ik gestrest binnen, maar bij het buitengaan was mijn lichaam helemaal ontspannen. Wat ik er zo fijn aan vond, iedereen mocht los dansen op zijn/haar eigen manier. Alles mocht, maar niets moest. Er werd ook met iedereen rekening gehouden. Mobiele en minder mobiele mensen. Nadia gaf voldoende variatie van danstechnieken en de methode vond ik zeer goed.
Deelnemer

Praktische info

Tijdens de sessies zijn we voornamelijk in beweging. Muziek speelt een belangrijke rol. Plezier, sociaal contact en een gerichte aanpak staan centraal. De sessies vinden plaats op woensdagvoormiddag van 10u tot 11u. Je kan je inschrijven per sessie. Data voorjaar 2024: 6/03, 20/03, 17/04, 24/04, 08/05, 22/05, 05/06, 19/06 – telkens van 10u – 11u Prijs: €10 per persoon Meer info: contacteer Nadia Denayer via nadia@rzijn.be of 0472/46.75.44 Oproep: Wil je als vrijwilliger de sessies ‘dansen als medicijn’ mee mogelijk maken contacteer dan Nadia Denayer (Rzijn) - 0472/46.75.44 – nadia@rzijn.be of Leni Reyniers (Samana) – 0475 82 71 34 – leni.reyniers@samana.be

© Fred Debrock
Deze sessies vinden plaats in samenwerking met Samana
Heb je een vraag ? Of wil je iets kwijt ?